perjantai 5. huhtikuuta 2013



Ajatuksia 4H-yrittäjyydestä
 
Kesällä tulee kolme vuotta kuluneeksi siitä, kun rupesin kokeilemaan millaista olisi olla nuori yrittäjä. En oikein silloin 14-vuotiaana uskonut, että tulisin olemaan yrittäjänä vielä tänäkin päivänä. Ajatuksena oli silloin, että voisihan sitä kokeilla miltä itsensä työllistäminen koulutyön ohella tuntuu. Enkä päivääkään ole katunut sitä, että tuona kesäisenä päivänä allekirjoitin käsityöyritys Ruskan perustamisilmoituksen. Ruskan yrittäjänä valmistan iloisia ja persoonallisia käsitöitä kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Kaksi ensimmäistä vuotta pyöritin yritystä yhdessä ystäväni Miiran kanssa, mutta omien kiireidensä takia hän on siirtynyt ’’kiire apulaiseksi’’.

4H tarjoaa mahtavan mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä ohjatusti ja turvallisesti, jokaisella on mahdollisuus menestyä yrittäjänä. Nuorella yrittäjällä on toiminnanjohtaja ja yritysohjaaja tukena, tarvittaessa heiltä saa apua esimerkiksi paperiasioiden hoitamisessa. Itselleni myös toiset 4H-yrittäjät ovat tulleet tärkeiksi. Yrittäjien tapaamisissa, kuten viime syksynä järjestetyssä BISNES2013-tapahtumassa pääsimme kahden päivän ajaksi kokoontumaan yhteen ja jakamaan ajatuksia. Toisten yrittäjien kokemukset, vinkit ja kannustukset ovat todella arvokkaita, ne antavat lisää innostusta omaan yrittämiseen. 

Meillä Suomessa on huikea joukko aktiivisia nuoria 4H-yrittäjiä. Tämä on positiivinen uutinen, etenkin kun lähiaikoina on ollut tapetilla nuortentyöttömyys ja nuorten syrjäytyminen. 4H:n kautta nuoret kohtaavat toisia nuoria ja heillä on mahdollisuus työllistyä, esimerkiksi oman yrityksen tai työpalvelun kautta.    

Useat nuoret ovat päätyneet yrittäjiksi oman harrastuksen ja kiinnostuksen kautta. Myös minä halusin käyttää omia lahjojani hyödyksi ja ilahduttaa käsitöilläni muita. Olen oppinut kantamaan vastuuta ja oppinut huomaamaan että raha ei tosiaan kasva puussa, vaan sen eteen täytyy tehdä töitä. 

                                                                         -Hyvä asiakaspalvelu on yksi tärkeimpiä asioita yrittäjyydessä. 
                                                                          Kuvassa Kliivian siskokset, Aliisa ja Reetta Mäntylä. Edessä Ruskan                                                                            käsitöitä.Haapaveden Turvemarkkinoilta 2012.

Toivon että me saataisiin lisää uusia innokkaita nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä. Tämä on ollut hieno kokemus, todellista vastapainoa koulutyölle. Mielestäni ehkä hienointa on ollut huomata kolmen vuoden aikana oma kehittyminen sekä kädentaidoilta että ihmisenä. 
Toivon kaikille 4H-yrittäjille antoisia hetkiä oman yrityksen parissa.
Aurinkoista, iloista, aktiivista ja luovaa kevättä kaikille 4H:laisille! 
                  
  Terveisin: Yritysministeri Laura Taskila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti