tiistai 30. huhtikuuta 2013

Edustajakokous edustajan näkökulmasta

Viime perjantaina Suomen 4H-liiton korkein päättävä elin eli edustajakokous kokoontui päättämään linjaukset seuraavalle kolmivuotisstrategiakaudelle Espooseen LähiTapiolan pääkonttoriin. Sitä ennen torstaina oli kokousta valmisteleva seminaari, jossa liiton asiantuntijat esittelivät muun muassa verkkopalvelu- sekä talousuudistusta. Myös 4H-presidentti Sanna Kauppinen oli kertomassa siitä, miten nuorten ääni kuuluu uudessa toimintamallissa. Seminaarissa oli paljon hedelmällistä keskustelua ja hyviä ajatuksia Suomen suurimman nuorisojärjestön tulevaisuudesta.

Illalla kokoonnuimme illallisen merkeissä Ravintola Kaarteessa. Illallispuheen piti liiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen. Puhe sai kohokohtansa, kun muistettiin kunniamitallilla pitkäaikaista ja aktiivista luottamushenkilöä, valtuuskunnan jäsentä Johannes Leppästä. Viimeksi tällainen kunniamitali oli jaettu seitsemän vuotta sitten, muun muassa presidentti Tarja Haloselle. Musiikista vastasi virtolainen 4H-yritys Helke. Ja ruoka oli todella hyvää ja voin paljastaa, etten ole ikinä maistanut niin taivaallista jälkiruokaa kuin se karpalojäähdyke oli. Sen jälkeen minä ainakin olisin voinut hyväksyä mitä vain mitä olisi ehdotettu. Onneksi varsinainen edustajakokous oli kuitenkin vasta huomenna.

Historiallista kokousta avaamassa oli muun muassa eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, joka hyvällä puheellaan herätteli meidät merkittävään päivään. Kokous eteni aika jouhevasti ja päivän päätteeksi edustajakokous päätti hyväksyä 4H-liiton hallituksen kokoukselle esittämän palvelu- ja organisaatiouudistuksen. Tämä uudistus yhdistää piirit liittoon ja tukipalvelut tarjotaan siis maanlaajuisesti liitosta. Edustajakokous hyväksyi myös strategialuonnoksen pienin muutoksin. Uusi strategia muun muassa tuo uutta näkökulmaa nuorisotyöhön korostamalla verkon mahdollisuuksia nuorisotyön apuvälineenä. Uudessa startegiassa tuotiin myös esiin kansalaiskasvatuksen malli, joka korostaa nuorten omia tekoja.

Eero Heinäluoma korosti nuorten omaa aktiivisuutta

4H-yritys Helke soitti musiikkia laidasta laitaan. (c) Ville Isoniemi

Johannes Leppänen piti kiitospuheen kunniamerkin saaneena (c) Ville Isoniemi

Miten uusi strategia tulee lisäämään nuorten ääntä järjestössä?

Uusi strategia keskittyy tuomaan nuorten ääntä lisää kuuluviin. Nuorisojärjestön periaatetta halutaan viedä enemmän siihen suuntaan, että tuotetaan nuorilta nuorille. Esimerkiksi verkkopalvelu-uudistus pyrkii luomaan nuorten tekemää sisältöä verkkoon. Uusi palvelu- ja organisaatiouudistus on laadittu sillä silmällä, että saadaan nuoria edustamaan niin yhdistysten kuin liitonkin tasolla. Alueellisissa tiimeissä nuorille on varattu edustuspaikat. Liiton hallituksessa istuu 4H-presidentti ja Nutokukin on useana kautena kampanjoinut yhdistysten hallituksiin nuorisojäseniä. Huomasin, että valtuuskunnasta puuttuu nuorten edustaja, joten ehdotin uusiin liiton sääntöihin edustajakokouksessa, että sinne lisättäisiin nuorten edustajalle yksi paikka lisää. Tämä takaa sen, että valtuuskunnassa olisi aina nuorten edustaja, jos sinne ei valita edustajakokouksessa yhtään nuorta. Näkisin kokonaisuuden siis niin, että saamme äänemme paremmin kuuluviin uudella strategiakaudella.

Terveisiä edustajakokouksesta tuo Oulun piirin edustaja ja samalla 4H-nuoria edustanut nuorisotoimikunnan varajäsen
Meri Vähäkangas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti