maanantai 20. toukokuuta 2013

Oodi vapaaehtoisille!


Talkoohenki. Salaisuus, jolla monet suuret ja pienemmät tapahtumat Suomessa saadaan toteutumaan. Tai saatiin ainakin aikaisemmin. Onko nykyajan some -maailmassa elävillä ihmisillä enää talkohenkeä? Kiinnostaako nykyajan ihmistä mikään, mistä ei saa palkkaa tai hyödy itse muilla tavoin? Ovatko nykyajan ihmiset niin kiireisiä, että heillä ei ole aikaa osallistua lastensa harrastustoiminnan tukemiseen talkootoiminnalla? Suomalaisille talkoovoimilla järjestetyille tapahtumille on tyypillistä, että järjestäjistä vain pieni osa on palkkalistoilla.

vapaaehtoistyön iloja: pääsee paikkoihin, joihin kisayleisöllä ei
ole mitään asiaa. 
Talkoo- ja vapaaehtoistyöhön itse tutustuin 4H:n kautta. Äitini toimi hallituksessa ja sitä kautta koko perhe oli mukana auttamassa monissa paikallisen yhdistyksen tapahtumissa. Pikku hiljaa toiminta alkoi laajentua 4H:n ulkopuolelle, perheeni alkoi toimia mm. urheiluseuran kesän suurimpien kisojen järjestelyissä. Ja tarina jatkuu edelleen. Vapaaehtoistyökärpänen puraisi minua jossain vaiheessa ja viime kesänä löysinkin itseni keskeltä yleisurheilun EM-kisoja, nyt kirjoitan tätä tekstiä Jääkiekon MM-kisojen "sisäpiiristä". On totta, että vapaaehtoistyö vie aikaa ja sitä tehdään ruokapalkalla. Mitä sitten? Ainakin näistä isommista tapahtumista saa työtodistuksen ja sen kautta tämmöiset "ylimääräiset" osallistumiset voi kirjoittaa ylös ansioluetteloon. Kenties se aukaisee sinulle työpaikan oven joskus tulevaisuudessa? Ja vaikka työpaikkaa ei vapaaehtoistyön kautta löytyisikään, niin aina tapaa muita vapaaehtoisia (=vapareita), joista suurin osa on ihan mahtavia ihmisiä! Monet vapaaehtoisista ovat "uravapaaehtoisia", siis toimineet jossain muussakin tapahtumassa vaparina. Näitä vaparikavereita on sitten kiva tavata tulevissa tapahtumissa. Uusiakin vapareita mahtuu aina mukaan. Tällä hetkellä yleisurheilun saralla etsitään vielä vapaaehtoisia Tampereella heinäkuussa järjestettäviin alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin.


Vaikka isoissa tapahtumissa on oma glamourinsa, tulee meidän muistaa, että pienet, paikalliset tapahtumat ovat niitä kaikkein tärkeimpiä. Paikalliset tapahtumat ovat sellaisia, joissa käy paljon perheitä ja lapsia. Vapaaehtoistyöhön ensimmäinen kosketus saadaan juuri näistä paikallisista tapahtumista, ja jos/kun ne ovat onnistuneita ja ihmisille jää hyviä kokemuksia talkootyöstä niin he tahtovat tulevaisuudessakin olla mukana tapahtumien järjestelyssä. Paikallisia tapahtumia on tekemässä monia talkoolaisia ja vapaaehtoisia, jotka eivät useinkaan saa tunnustusta tekemästään arvokkaasta työstä. Koska viimeksi olet esim. kiittänyt yhdistyksesi hallituksen jäseniä arvokkaasta työstä, jota he tekevät paikkakuntasi nuorisotyön eteen? Tai oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon yhdistyksesi toiminnnanjohtaja tekee töitä erilaisten tapahtumien eteen?


Näillä miettein mukavaa viikkoa toivottaen, 

Iida
4H-viestintäministeri
iida.vesterinen(at)4h.fi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti