keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Ravistetaan maailmaa!

Vaikutusmahdollisuuksia

Kun kokoonnuimme Nutokun kanssa 4H-liiton toimistolle keskiviikkona 16.4., emme ehkä arvanneet, mitä kaikkea kokouksestamme seuraa.

Päivä alkoi hyvin perinteikkäissä merkeissä: vaihdettiin kuulumisia ja ajatuksia alkaneesta Nutoku-kaudestamme. Kuulumisten jälkeen kävimme läpi lehtijuttuja, joita meistä ja Nutokusta oli tehty ja kirjoitettu kevään aikana. Aika mukavastihan niitä oli kertynyt! 

Sitten alkoi varsinainen työ. Ensin kävimme läpi edustajakouksen asioita ja tulevaa esitystäni kokousta edeltäneessä seminaarissa. Vaihdoimme paljon ajatuksia nuorten asemasta 4H:ssa, tulevaisuudesta ja siitä, mihin suuntaan meidän nuorten asemaa 4H-järjestössä pitäisi viedä. Edustajakokousesityksen valmistelu sai aikaan laajan keskustelun, joka siivitti oikeastaan koko loppupäivän keskusteluja. Ja hyvä niin, sillä kaikki, mitä kokouksessa kävimme, liittyi jollakin tavoin tulevaisuuteen ja nuorten asemaan järjestössä.

Työministeri Simo oli heittänyt ajatuksen 4H-vaikuttajafoorumista jo ensimmäisessä tapaamisessa, ja tämä ajatus nousi taas ilmoille seminaariesityksen valmistelun yhteydessä. Simon ajatus on, että 4H-nuorille järjestettäisi tapahtuma, jossa olisi mm. workshoppeja ja seminaari 4H-nuorille. Ajattelimme kokeilla ajatusta pienimuotoisesti Shake It! -tapahtumassa pitämällä vaikuttajafoorumi-pistettä.

Kysymys, jota pohdimme Nutokun kokoontuessa 16.4. 
Kuva Shake It -tapahtumasta Nutokun ja Keski-Suomen nuorisovaikuttajien yhteiseltä pisteeltä.

Uudistuksia!

Saimme kokoukseemme kaksi esitelmöijää, kun liiton Tuula Alanko esitteli meille nuorten työllistämiseen liittyvää hanketta, johon liitto on hakemassa rahoitusta. Toinen esitelmöitsijä oli liiton Maria Gnosspelius, joka avasi meille verkkopalvelu-uusdistusta ja sen sisältöä. Maria kertoi, että uudistuksesta ei ole vielä käytännössä mitään lyöty lukkoon, ja suunnittelu pääsee kunnolla vauhtiin vasta kesällä Pilkkeen lopetuksen jälkeen. Uudistuksen taustalla on kuitenkin se, että elämä on muuttunut erittäin paljon: Internet on joka päiväistä elämää.

Verkko-uudistuksen mukana verkkoon on tarkoitus tulla verkkopohjaista nuorisotyötä, toimituksellista sisältöä sekä sosiaalista mediaa. Uudistuksen ei ole tarkoitus korvata tai poistaa 4H-työn perustoimintoja, vaan tuoda lisämahdollisuuksia toiminnan tekemiseen. Uudistukseen liittyy paljon pohditavaa ja suunniteltavaa, ja nuorilla on nyt hyvä mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Vastaa siis 4H Suomi -sivuilla kysymyksiin verkkouudistukseen littyen, ja pääset OIKEASTI vaikuttamaan tulevaisuuden toimintaan! :) Me nutokulaiset olimme yksimielisesti verkkopalvelu-uudistuksen takana, sillä se on tulevaisuutta. Vaikka uudistuksessa on vielä monta kysymysmerkkiä mietittävänä, on kysymysmerkit toisaalta myös mahdollisuus. Ja jos järjestö ei mene nyt vahvasti myös nettiin, saatamme olla muutaman vuoden päästä auttamattomasti jäljessä niin nuorten elämästä kuin muutenkin ajasta.

Viimeinen, mutta ei ollenkaan vähäisin, aihekokonaisuus kokouksessamme oli 4H-klubitoiminta ja nuorten toiminta. Kerhoministeri Jenni on tehnyt hienoa työtä klubitoiminnan kehittämiseksi, ja kävimme työn tämän hetkisiä tuloksia ja tilannetta läpi. Yhteinen harmituksemme on, että 4H-klubitoiminta on tuntematonta ja valitettavan vähäistä. Tavoitteemme kuitenkin on, että toiminta tulisi tutummaksi ja leviäisi useammalle paikkakunnalle nyt organsiaatiouudistuksen yhteydessä muun muassa alueyksiköiden vaikuttajaryhmien kautta. Tämän eteen päätimme tehdä töitä!

Päätimme päivän tilannekatsaukseen ja Shake It! -tapahtuman odotukseen. Shake It! olikin seuraava tapaaminen Nutokulle.

Ravista maailmaasi!

Kokoonnuimme Jyväskylän Veturitalleille lauantaina 4.5. ravistamaan maailmaamme. Omalta osaltani päivä alkoi Vaikuttajafoorumi-pisteen rakentamisella. Yritysministeri Laura oli Nutokun varajäsenen Merin kanssa 4H-yrittäjien pisteellä, ja viestintäministeri Iida tuli kaverikseni Vaikuttajafoorumi-pisteelle. Pistettä oli kanssamme pitämässä myös Keski-Suomen 4H-piirin Nuorisovaikuttajat.
Vaikuttajafoorumipisteellä keräsimme nuorten ajatuksia 4H:sta. Miten halausit vaikuttaa 4H:ssa? Mitä haluaisit tehdä 4H:ssa? Mitä mieltä olet? Vastauksia ja ajatuksia sai kirjoittaa ja piirtää pöytäliinaan. 
Palautetta tuli muun muassa roll upista, 4H-tuotteista ja 4H-kursseista. Ideoita syntyi myös muun muassa nuorten toimintaan liittyen.



Päivä ei ollut pelkkää Vaikuttajafoorumia, vaan tapahtuma tarjoisi mahtavia mahdollisuuksia kokeilla uusia harrastuksia. Päivän tarjonnassa oli mukana mm. raakasuklaan tekoa, parkouria, vannetanssia, sarjakuvan tekoa, sirkusta, DJ-pajaa. Itselleni jäi erityisesti mieleen Drinkit -paja, jossa pääsi seuraamaan alkoholittomien drinkkien takoa ja maistelemaan niitä. Drinkkien seasta löytyi mahtavia ehdotuksia vaikkapa juhlien alkumaljaksi! Toinen erityisesti mieleenjäänyt piste oli Pime Cafe. Cafessa pääsi kokemaan kahvilassa käynnin näkövammaisen asemasta, kun kahvio oli järjestetty täysin pimeään tilaan. Tämä kokemus oli erittäin mielenkiintoinen ja avartava, suosittelen lämpimästi!

Street dance -paja!

Shake it! oli myös 4H-yrittäjien kooontuminen. 4H-yrittäjillä oli oma piste tapahtumassa ja heille oli myös omaa ohjelmaa. Kävin seuraamassa yrittäjille tarkoitettua osaamisen kehittämistyöpajaa, ja erittäin hyvältä näytti! Oli mukava myös nähdä itselleni aivan uusia 4H-yrittäjiä! :)

4H-yrittäjiä oppimassa mainonnasta.

Ilta jatkui esiintyjien parissa. Päivän parasta antia oli ehdottamasti se, että pääsi oikeasti kokemaan sellaista, mitä ei muuten tulisi kokeiltua. Lisää kuvia tapahtumasta tapahtuman Facebook-sivuilta ositteesta: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.175643932593932.1073741831.161244837367175&type=1.


Paljon on taas siis 4H:n parissa tapahtunut. Seuraavaksi odotetaan 4H-Linnanmäkipäivää! Toivottavasti nähdään mahdollisimman monen kanssa Linnanmäen laitteiden keskellä! :)

Aurinkoa! :)
terkuin 
Sanna, 4H-pressa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti