keskiviikko 27. helmikuuta 2013


4H:sta taitoja työelämään

Mikä minusta tulee isona? Siinä on kysymys, jota näinä päivinä moni nuori miettii, sillä kevään yhteishaku on alkanut maanantaina. Kysymys, jota itsekin tuli mietittyä moneen kertaan niin ysiluokan kuin lukion päättyessä. Opettajat olivat sitä mieltä, että minun kannattaisi lähteä yliopistoon. Itse en ollut kuitenkaan samaa mieltä. Halusin käytännönläheisen työn, jossa saan olla ihmisten kanssa tekemisissä. Onneksi kuuntelin itseäni enkä muita tehdessäni päätöstä opiskelupaikastani. On tärkeä muistaa, että apua voi pyytää uravalintaan, mutta jokaisen on itse tehtävä se päätös, mitä HALUAA tehdä isona. Yhteisöpedagogi, tradenomi, biologiaa yliopistoon… Ääh…  Päätin hakuajan viimeisinä päivinä, että yritän päästä opiskelemaan terveydenhoitajaksi. Päätös ei ole kaduttanut päivääkään!

Asuin Virroilla maaseudulla kunnes valmistuin ylioppilaaksi keväällä 2011. Toimin useamman vuoden oman kylän 4H-kerhon ohjaajana. Ensin olin apuohjaajana ja sitten yläaste- ja lukioikäisenä sain pitää kerhoa kaksin kaverini kanssa. Siinä tuli vuosien varrella vietettyä perjantai-illat lasten ja nuorten kanssa. Kerhoa ohjatessa oppi kantamaan vastuuta. Piti suunnitella seuraavan kerhokerran ohjelma, ilmoittaa kerhosta kerholaisille ja heidän vanhemmilleen sekä toteuttaa kerhoilta vain muutamia vastuualueita mainitakseni. Itsevarmuuteni ja ryhmänohjaustaitoni kehittyivät. Huomasin omat vahvuudet ja heikkouteni ohjaajana ja ihmisenä. Opin tekemään yhteistyötä kerholaisten vanhempien ja 4H-yhdistyksen kanssa. Välillä teimme myös tutustumiskäyntejä ja retkiä erilaisiin kohteisiin. Tämäkin vaati yhteistyökumppaneita.

Mietitäänpä sitten ammattia, johon olen valmistumassa. Kuvitellaan, että minusta tulisi ”neuvolan täti” valmistuttuani. Lapset, nuoret ja heidän vanhemmat ovat minun asiakkaitani. Minun tehtäväni on mm. seurata lapsen kasvua ja kehitystä ja lähettää lapsi tarkempiin tutkimuksiin, jos havaitsen jotain poikkeavaa. Aika vastuullinen tehtävä, eikö vain? Terveydenhoitajalle on tärkeää myös esiintymistaidot ja ryhmäohjaus, sillä hän antaa ohjeistusta potilaille erikseen tai hän voi vaikkapa pitää synnytysvalmennusryhmää vanhemmille. Niin ja työhän on moniammatillista. Yhteistyökumppaneina ovat lääkärit, hoitajat, fysioterapeutit, lasten vanhemmat, opettajat, päiväkodin työntekijät…

Huomaatko jotain yhteistä kerhonohjaajan ja terveydenhoitajan työssä?...

Tässä olen yhtenä elävänä esimerkkinä 4H-nuoresta, joka on saanut paljon eväitä elämäänsä 4H-harrastuksen avulla. Olen huomannut että taidoista on ollut hyötyä koulussa, kesätöissä, harjoittelujaksoilla ja vapaa-ajalla. Samanlaisia menestystarinoita löytyy myös monesta muusta 4H-nuoresta, mm. 4H-yrittäjistä. Harrastuksessa opitut taidot näkyvät vahvasti tulevassa ammatissa. Varmasti osa 4H-yrittäjistä jatkaa yrittäjän uraa ja tienaa sillä leipänsä.

Kerhonohjaus on työkokemuksena todella hyvää, vaikka sitä ei aina huomaa tai ymmärrä. Aina ohjaus ei ole helppoa, koska kaikki ei aina mene kerhossa suunnitelmien mukaan. Paras kiitos ohjaamisesta on kuitenkin se kun kerholaiset tai heidän vanhemmat kiittelevät kerhotoiminnasta. Varsinkin siinä vaiheessa kun lopetin kerhonohjaamisen, sain paljon kiitosta kerhovuosista. Te kerhonohjaajat teette tärkeää työtä. Te annatte paljon oppia lapsille ja lapset antavat teille! Hienoa kerhonohjaajat, hyvä KAIKKI 4H:laiset! :D

Aurinkoisin terveisin,
 
Jenni Hirvi, 4H-kerhoministeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti