tiistai 19. helmikuuta 2013

Kotikansainvälistymistä ja paljon enemmän

4H tajoaa monenlaisia keinoja kansainvälistymiseen. Parhaimmassa tapauksessa ei tarvitse lähteä kotisohvaltaan minnekään. Tai pahimmassa. Miten kukakin tilanteen näkee. 4H-nuori voi lähteä vaihtoon Eurooppaan tai kauemmas, osallistua leirille Pohjoismaissa, Virossa tai Venäjän Karjalassa, kartuttaa monikulttuurisuustaitojaan MOD-koulutuksissa tai toimia isäntäperheenä Suomeen saapuvalle 4H-vaihtarille.

Tavallista arkea - Rebecca värjää hiuksiani.
Minulla on kokemusta monista yllä mainituista kansainvälistymismahdollisuuksista, mutta tänään keskityn niistä vain yhteen. Tänäkin kesänä Suomeen saapuu kymmeniä vaihtareita eri puolilta maailmaa: Yhdysvalloista, Aasiasta ja Euroopan maista. Perheeni on toiminut isäntäperheenä jo viidelle Suomeen saapuneelle neljähoolaiselle. Tätä nykyä perheemme on laajentunut kymmenen hengen suurperheeksi, jonka jäseniä asuu niin Atlanttin tuolla puolen kuin myös Sveitsissä ja Iso-Britanniassa. Pidämme säännöllisesti yhteyttä entisiin vaihtareihimme ja seuraamme heidän elämäänsä. Olen vieraillut Euroopassa asuvien vaihtareiden luona, joku päivä toivon tapaavani uudelleen Yhdysvalloissa asuvat siskoni. 

Vaihtarit viipyvät Suomessa kolmesta viikosta jopa puoleen vuoteen. Kussakin perheessä vaihtari kuitenkin viettää noin kolme viikkoa. Aika on sekä pitkä että lyhyt, varsinkin näin jälkeenpäin tarkasteltuna tuntuu kuin se olisi mennyt ohi hurauksessa! Vaihtarit eivät kaipaa erityistä ohjelmaa, ihan tavalliset suomalaiset jutut ovat heille erikoisia. Pullan leipominen voi olla koko vaihdon kohokohta tai pellon kyntäminen syksyllä. Suosittelen ottamaan vaihtarin mukaan perheen päivittäiseen elämään, jottei hänelle ei tule tylsää. Tietenkin vapaa-aikaakin on hyvä olla jonkin verran, mutta päivät vailla minkäänlaista ohjelmaa ovat äärettömän tylsiä vaihtarille itselleen. Kesällä vaihtarin kanssa voi käydä mustikassa, uimassa järvessä tai näyttää paikkakunnan suurimmat nähtävyydet. Mikäli vaihtari tulee perheeseenne vasta syksyllä hän voi vierailla koulussa (kielten opettajat melkein tappelevat, kuka saa vaihtarinne vieraaksi tunneilleen!) tai 4H-kerhossa. Suomen tapojen ja kulttuurin lisäksi monet vaihtarit ovat äärimmäisen kiinnostuneita millaista 4H-toimintaa Suomessa on, joten olisi hyvä jos hän pääsisi osallistumaan johonkin järjestön tapahtumaan tai tapaamaan yhdistyksenne toiminnanjohtajan. 
 

Vaihtarimme Ronni (oik.) ja minä kesällä 2009 

Parhaillaan Suomen 4H-liitto hakee isäntäperheitä kesäksi 2013. Hakeminen on helppoa ja yksinkertaista. Tänä vuonna on ensimmäistä kertaa käytössä sähköinen isäntäperhehaku liiton nettisivuilla. Nettisivuilta löytyy myös lisää tietoa isäntäperheenä toimimisesta kuten myös perheiden kokemuksia. Minäkin vastaan ilomielin kysymyksiinne, mikäli semmoisia on. Hakuaika loppuu 28.2.2013, joten toimi nopeasti! :)







 

Lisätietoa isäntäperheenä toimimisesta: http://www.4h.fi/maailmalle/isantaperheeksi-vaihtarille/




Iida
4H-viestintäministeri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti