tiistai 22. huhtikuuta 2014

Nurmikkotalkoot 12.4



         Pilvinen ja hieman harmaa päivä lähti käyntiin vihreällä tavalla 4h:n järjestämällä Nurmikkotalkoot-kurssilla. Kokoonnuimme Sokos hotelli Vantaalla lauantaina 12.4 noin puoli yhdeksältä, missä aloittelimme esittelyillä sekä pienellä ryhmätyöllä. Päivä oli työntäyteinen ja tiivis paketti täynnä asiantuntevaa opetusta. Saimme kuulla Tarja Tupamäen esitelmän Kodin Terra- konsernista, Teppo Suonpään kertovan Gardena-tuotteista erityisesti robottiruohonleikkureista, niiden käytöstä sekä asennuksesta ja Markku Urhosen opettavan GreenCare-tuotteista sekä nurmikonhoidosta. 

         Kurssiin osallistui jokaisesta Kodin Terra-paikkakunnasta, joita on tällä hetkellä 10, 1-2 nuorta, joten meitä oli yhteensä 18 nuorta. Kurssin tavoitteena oli eritoten ohjeistaa meitä tuleviin Kodin Terroissa pidettäviin Nurmikkotalkoopäiviin. Ratkaisevassa roolissa ovat robottileikkureiden myyminen sekä asennus. Yksinkertaisesti sanottuna, meitä siis koulutettiin tulevia työtehtäviä varten. Robottiopastuksen lisäksi saimme hurjasti tietoa markkinoimisesta ja myymisestä, oikeaoppisesta nurmikon leikkuusta, sammaleen poistosta, lannoitteista ja niiden käytöstä sekä nurmikon merkityksestä.
         Mitä muistoja herää nurmikosta? Vastaleikatun nurmikon raikas tuoksu, auringon paisteessa nurmikolla kölliminen, pilvien bongaaminen, sadettajan alla lapsena juokseminen, perhosien ja pörriäisten lentely, paljainjaloin nurmella tallustelu, piknikki hyvässä seurassa, sulkapallon ja jalkapallon peluu ja apilankukista itse kuivatettu tee, mm. kuuluivat meidän kurssilaisten muistoihin. Tunnistatko sinä näitä samoja tapahtumia muistojesi kirjoista? Nurmikon merkitys on suomalaisille yleisesti ottaen suuri. Sen positiivinen ja piristävä väri, elämää huokuva voima sekä pehmeä materiaali kiehtovat ihmisiä. Nurmikko on kaunis, terveellinen ja turvallinen kokonaisuus pihoillamme! Sen oikeahoito ja hyvinvointi eivät aina välttämättä ole itsestään selvyys, mutta tämän koulutuksen myötä lähes 20 nuorta eri puolilta Suomea osaa avustaa näissä arjen haasteissa! J
         Haastattelin muutamaa osallistujaa päivämme sisällöstä ja muusta aiheeseen liittyvästä.
Lempäälän 4h-yhdistyksestä Silja ja Hilja Markkola päätyivät koulutukseen puutarhatöiden kiinnostavuuden ja mielenkiinnon pohjalta. Odotuksia päivälle oli ehdottomasti uuden oppiminen ja uusiin laitteisiin tutustuminen. ”Asiaa ja opittavaa on paljon, joten päivästä on tulossa hyvä!”, kommentoi Silja. Parasta päivässä on heidän mielestään ollut asiantunteva opetus ja reipas ote aiheeseen. He mainitsevat myös, että laitteiden käsittelyn suhteen on tullut paljon itsevarmuutta ja, että on mukavaa huomata muidenkin nuorten tykkäävän tällaisesta työstä. 

            Porilaiselle Aatulle kurssia oli suositeltu ja kehuttu ainutlaatuisena mahdollisuutena, joka sai hänet sekä hänen kaverinsa Amanda lähtemään mukaan päiväämme. Amandan odotukset robottiruohonleikkureiden- sekä nurmikonhoidon opetuksesta toteutuivat täysin. Opillisen annin lisäksi he odottivat uusia kavereita, mielenkiintoista ja kahvintäyteistä päivää. Parasta päivästä oli Amandan mielestä itse kokonaisuus! Tulevaisuutta ajatellen hän on iloinen siitä, että tietomäärä on kasvanut sekä töitä on luvassa jonkin verran. ”Nyt voin saada vihreän nurmikon!”, naurahtaa Aatu, kysellessäni hänen tulevaisuudennäkymistä.
            Haastattelemani nuoret olivat yhtä mieltä siitä, että kurssi oli hyödyllinen ja sille kannattaa osallistua. He arvostelivat päivämme kouluarvosanoissa 9-10 luokkaa, eli päivä meni putkeen! JES!
                      Kokonaisuudessaan päivä oli ainutlaatuinen niin minulle, kurssitovereilleni kuin 4H-järjestöllemme! Ennen päivän alkua Markku Urhonen mainitseekin, että ”Tämä on uuden ajan alku!”. On hyvä muistaa, että puutarha-ala ei ole pelkästään harrastustoimintaa vaan se on myös monipuolinen työnantaja, muistuttaa Tarja Tupamäki aamun esityksessään. Puutarha-ala on yhteisöllistä, psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia kohentavaa, terveellistä ja elämyksellistä!
Tulevaisuuteen voi vaikuttaa rakentamalla se itse! Katsotaan saanko minäkin kotipihani nurmikentän vielä vihertämään ;)
Iloista ja lämmintä kevään jatkoa kaikille! 
terv. kerhovastaava Suski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti